Hur man testar saffran: falsk vs äkta saffran
Äkta saffransfärg kommer från INSIDAN av pistillen som släpps ut långsamt och förblir "upphängd".
Falsk saffran börjar släppa sin färg omedelbart eftersom färgämnen har lagts till på utsidan.
Förvaringsförhållanden för saffran:
Saffran ska förvaras i en ordentlig lufttät behållare på en sval, torr plats, borta från fukt och solljus. Undvik att placera saffran nära andra kryddor.
Faktorer som orsakar kvalitetsförlust i saffran
Hur du förvarar saffran har en avgörande inverkan på hållbarheten, dess kvalitet och egenskaper.
Temperatur, fukt, direkt ljus och lagringstid påverkar saffranens kvalitet och egenskaper inklusive färg (crocin), smak (pircocrocin) och aroma (safranal). Saffran utsätts för sådana faktorer, förlorar sin doft och egenskaper med tiden.
Saffran i lämplig förpackning lagrad under korrekta förhållanden behåller sin arom i tre till fem år, men färgen kommer att förbli densamma även efter det. Saffranförpackningen måste vara beständig mot fukt, lukt, gaser, ljus, mikroorganismer etc. Material som ofta används för saffranförpackningar är Metallburk, cellofan, acetatcellulosa, polyeten (PE), polystyren och polyvinylklorid